in ,

Извънредно: Еколог от Одеса алармира какви опасни химикали и отпадъци може да дойдат към морето край Варна

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Както вече стана ясно, в нощта срещу 6 юни беше взривен язовирът при Каховската ВЕЦ в Украйна. Това предизвика екологична катастрофа, като според еколог потърпевши няма да са само хората в Украйна. Според еколога от Одеса Владислав Балинский химически вещества, отпадъци от гробища и канализация могат да се отекат в Черно море и да дойдат към Румъния и България. Затова екологът предупреди, че е добре да се въздържаме от къпане в морето. „Очаквам замърсяването на Черно море край Варна да си проличи 5-6 дни след инцидента“, посочи Владислав Балинский

„Ситуацията остава изключително сложна, нивото на наводненията намалява, но нивото на водата е високо – 5 метра. В Херсонска област са наводнени 600 кв. км., от които 32% са на десния бряг, а 68% на другия, временно окупиран от Русия“, разказа пред БНТ губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин. Под вода са 34 населени места, казва още той.

След взривяването на „Каховка“: Обявиха безопасни и чисти ли са плажовете във Варна и по българското Черноморие

Александър Прокудин заяви, че на риск са изложени над 80 населени места, 16 000 жители на десния бряг и 20 000 във временно окупираните територии.

За ситуацията с Каховската ВЕЦ и последствията за Черно море и околната среда след взривяването на язовира пред БНТ говори и екологът от Одеса Владислав Балинский.

„Водата в язовир Каховка вече е под критичното ниво на охладителните водоеми на атомните станции. Напълно унищожен е националният природен парк „Межднестровский“. Сега вече може да се обследва замърсяването на акваторията на Черно море. Има плуващи острови от боклук, в които има огромно количество отломки. Виждал съм такива снимки. Правят ги хората, които живеят там“, разказва той.

По думите на Балинский в момента не е възможно да се направи оценка на мащаба на тази екологична катастрофа.

„Това мащабно наводнение отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да говорим за възможно изтичане на химически замърсители“, казва екологът.

На територията на Каховския язовир от много години се намира и промишлен комплекс, където има химически замърсители, които са много опасни. По думите на еколога, преди години в СССР са се използвали пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години – затова сега те са забранени по целия свят.

„Освен химическите вещества, които са се намирали на дъното язовир Каховка, са отнесени гробища за хора и животни, както и канализацията на някои населените места. Част от това се отича в Черно море и отива към Румъния и България“, посочи Балинский.

Според еколога течението може да донесе замърсените води и до българското крайбрежие.

„За въздуха няма проблем, но по-добре е да се въздържаме да се къпем в морето. Очаквам замърсяването на Черно море край Варна да си проличи 5-6 дни след инцидента. Трябва да се следи динамиката на процеса и как ще се разпространява това петно, което върви към Черно море“, предупреди екологът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/