in

Масова евакуация: Изригна вулканът Майон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Колаж: "Нова Варна"

Масова евакуация настана, след като изригна най-активният вулкан във Филипините. Бяха евакуирани над 20 000 души. Възможно е опасно изригване в рамките на седмици или дори дни. Майон е висок 2462 метра 

Огнена лава продължава да тече от върха на вулкана Майон в източната провинция Алба.

Изригването е засегнало над 38 000 жители, като повече от 20 000 души бяха евакуирани в 27 центъра за временно настаняване. В същото време хора отиват към вулкана, за да наблюдават изригването, съобщава БТА.

Майон започна да изригва на 8 юни, а нажеженият поток е достигнал до около 1 километър от кратера, съобщи Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

Негови служители заявиха, че предупреждението за риск остава на трето ниво, „което означава, че в момента (вулканът) предизвиква относително висока степен на безпокойство, тъй като магмата е в кратера и е възможно опасно изригване в рамките на седмици или дори дни“.

Високият 2462 метра вулкан е популярна дестинация за туристите и планинарите, а посетителите се стичат в Албай, за да станат свидетели на настоящото изригване. Местните туристически служители са издали списък с места в провинцията, които са безопасни за наблюдение на проявата, особено вечер, когато сиянието е най-видимо.

През последните 400 години Майон е изригвал над 50 пъти. Последното му изригване беше през 2018 г., когато бяха евакуирани десетки хиляди души.

При най-разрушителното изригване, през 1814 г., са загинали 1200 души.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/