in

Варненец пита: Какви мерки се вземат за правилна и адекватна поддръжка на градската зеленина?

Снимка: Facebook / М.П.

В редакцията на медия „Нова Варна“ постъпи сигнал от варненеца Михаил Луков, който е изпратил своето запитване и до Община Варна. В него той задава въпроси на градската управа относно мерките, които тя ще предприеме за справяне с проблема с капещите в целия град дървета.

Както вече ви съобщихме това предизвиква огромно недоволство у варненци:
Хората във Варна се оплакват заради лепнещи улици: Каква е причината за лепкавите петна под липите? (СНИМКИ)

Ето какво пише варненецът в своя сигнал до нас и отговорните институции:

„Дърветата в града ни имат проблем – прекомерно развитие на листни въшки и обилно отделяне на медена роса, която капе от дърветата и създава замърсяване и неудобство. Улици и тротоари лепнат, превозните средства и всичко, което стои известно време под тях, се зацапва изцяло и после трудно се почиства. Положението се влошава и от липсата на дъждове. От процеса са засегнати всички видове дървета – основно липи, но и кленове, рожкови и други.

Според мнението на Невена Цветкова, ландшафтен архитект и специалист по градско озеленяване от Пловдив: „Редовно обработване с препарати ще помогне.“ Ще помогне и редовното миене на лепкавите улици и тротоари.

Какво чакат общинските специалисти на издръжка на варненци – да завали, да мине време и проблемът сам да отшуми?

Проблем за градските дървета не е само прекомерното развитие на листни въшки. Много от дърветата са заразени с паразитни гъби, развитието на които е съпроводено с отделяне на токсини в дървото-гостоприемник и от тях то загива – просто изсъхва. А най-лошото е, че тези гъби отделят спори, заразяващи все нови и нови дървета наоколо неспасяемо . Скоро това ще е лавинообразно – защото никой от работниците на обслужващите фирми в града и Морската градина не ги отстранява от дърветата.

Също така напоследък се забелязва, че при върховото кастрене – освен че е прекалено (диаметърът на отрязания клон не трябва да надвишава 10 сантиметра, а често са много повече), то и срезовете не се третират с предпазващ препарат. В резултат водата от дъждовете прониква в клоните, предизвиква гниене и в последствие – загиване на дървото. Нима специалистите, назначени от Община Варна или районните кметства не знаят това? Какво тогава знаят? Или го знаят, но просто не го правят?

Докога – докато от безхаберие загине цялата ни прекрасна градска зеленина и се замени с млади фиданки, на които ще им трябват години да започнат добре да пречистват въздуха и да създадат хубава сянка, ако въобще оцелеят след липсата на поливане и грижи в първите години от засаждането си ли?…

Апелираме към адекватна, редовна и грижовна поддръжка на зелената система на Варна! Без драстично рязане и излишно сечене, но с безопасна и съвременна грижа, съобразена със сезона и с вида на дърветата. Със своевременно премахване на изсъхнали клони и дървета, но със щадяща, съобразена със специалист-арборист поддръжка на градската флора.

Прочетено от завърнал се приятел:
„Варна – мръсна, мърлява, оръфана, изпочупена, прашна, лепкава и гнусна. Защо?“ Защо?
Очакваме отговор и действия от своите представители в общинската администрация.“

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).