in

Пуснаха 15 птици от застрашен вид в природата (СНИМКА)

Снимка: Пресцентър на МОСВ

РИОСВ – Варна и БАН пуснаха 15 полудиви екземпляра от вида Червен ангъч в природата

Видът Червен ангъч (Tadorna ferrufinea) е включен в Червената книга на Република България, където се посочва, че е бил често срещан в Добруджа и по Черноморието. Защитен е от Закона за биологичното разнообразие и редица международни конвенции (включен е в приложение II на Бернската конвенция, приложение II на Бонската конвенция и приложение I на Директивата на Европейската общност за защита на дивите птици).

Снимка: Пресцентър на МОСВ

Днес експерти от РИОСВ – Варна и представители от Биологична експериментална база „Калимок“ на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ИБЕИ-БАН) извършиха реинтродукция на 15 полудиви млади екземпляра от вида Червен ангъч (Tadorna ferruginea) в специално избран подходящ за вида водоем.

С цел възстановяване на естествената популация на Червен ангъч, развъдените в Биологичната експериментална база екземпляри са пуснати във водоем в границите на Защитена зона за опазване на дивите птици „Белите скали“ на територията на община Каварна. Всяка от птиците е маркирана с два вида пръстени, в които е заложена информация за произхода и също така дава възможност за индивидуално разпознаване на екземпляра. На една от птиците е поставен и GPS предавател за проследяване в реално време.

През 2022 г. е извършена реинтродукция на 21 екземпляра от същия вид. След есенната миграция 6 от птиците са се завърнали в същия водоем и гнездят в района.

Засилената антропогенна дейност през последните десетилетия оказва отрицателно въздействие върху редица видове, в резултат на което числеността им значително намалява. Много от тях се превръщат в редки или застрашени от изчезване. Действията за опазването им в природата не са достатъчни за възстановяване на тяхната първоначална численост, поради което се появява необходимостта от изкуствено размножаване за поддържане на дивите популации.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).