in

Митничари от Варна задържаха недекларирани стоки за над 200 000 лева (СНИМКИ)

Агенция "Митници"

Митнически служители от ТД Митница Варна задържаха голямо количество контрабандни стоки. Това съобщиха от Агенция „Митници“ за медия „Нова Варна“. Някои от стоките са обозначени като такива от  световноизвестни търговски марки. Става въпрос за общо 26 766 артикула

Митнически служители от ТД Митница Варна задържаха голямо количество от 26 766 недекларирани стоки, част от които с обозначения на световноизвестни търговски марки. Контрабандните търговски артикули на стойност над 200 000 лева са открити при проверка на контейнер, съдържащ колети с разнообразни стоки от Китай, внос за България.

Контейнерът е селектиран от служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ за щателна митническа проверка, която е извършена на 28.06.2023 г. съвместно със служители от Митнически пункт „Варна Запад“ и служители на Гранична полиция от ГПУ Варна.

В хода на контролните действия са открити в контейнера недекларирани 26 766 броя търговски стоки, сред които тениски, чанти, спортни обувки, аксесоари, предпазни каски и очила, тромби за автомобили, ключодържатели, също и водни помпи, котлони, парочистачки и други домакински уреди. Установената първоначална обща стойност на контрабандните стоки е 205 324 лева.

Недекларираните 26 766 стоки са задържани. Установено е, че част от тях имат и обозначения на защитени търговски марки.

При проверката са установени сред декларираните стоки други 520 артикула, също с обозначения на световни марки. Те са задържани в изпълнение на разпоредбите на Регламент (ЕС) 608/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на правата върху интелектуалната собственост. Предстои да бъдат уведомени притежателите на търговските марки.

Оперативните действия по случая продължават.

Агенция „Митници“
Агенция „Митници“

Агенция „Митници“

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.