in

Сестрата на Ким Чен Ун плаши САЩ с „шокиращи последствия“

Колаж: "Нова Варна"

Подобна заплаха от страна на сестрата на севернокорейския лидер, идва след излезли твърдения, че американски шпионски самолет е водил разузнаване, навлизайки в източната изключителна икономическа зона на Севера.

Влиятелната сестра на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун твърди, че в понеделник военните самолети на Пхенян са отблъснали американски шпионски самолет, прелитащ над близките води, и предупреждава за „шокиращи последствия“, в случай, че САЩ продължат да водят разузнаване там, съобщава The Guardian.

САЩ и Южна Корея отхвърлиха обвиненията на Севера и го призоваха да се въздържа от всякакви действия или реторика, които повишават напрежението.

Северна Корея е отправяла редица подобни заплахи във връзка с предполагаеми разузнавателни дейности на САЩ, но последното ѝ изявление дойде след период на засилена враждебност, настъпил след извършените от Северна Корея ракетни изпитания по-рано тази година.

Ким Йо-джонг, един от водещите външнополитически служители на брат си, заяви, че американският шпионски самолет е навлязъл осем пъти в източната изключителна икономическа зона на Севера в понеделник. В изявление, разпространено от държавните медии в понеделник вечерта, тя твърди, че Северът е задействал военни самолети, за да го прогони.

„В дългосрочен план в 20-40-километровия участък, в който американските шпионски самолети обичайно навлизат в небето над икономическата зона на Северна Корея, ще се случи шокиращ инцидент“, заяви Ким Йо-джонг.

На фона на постоянните заплахи от Северна Корея, САЩ заявиха, че планират да изпратят атомна подводница в Южна Корея „скоро“. КНДР нарече подобна стъпка ескалация на ситуацията в региона и „граница на ядрена война“.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/