in

Експерт: Забелязаният над България обект е бил голям колкото футболна топка (ВИДЕО)

Кадър: Vbox7/Здравей България

Припомняме ви, че над България бе забелязана ярка светлина, а много жители на населени места в Северозападна България чуха силен тътен около минута след забелязаната светлина. По-късно стана ясно, че става въпрос за паднал метеор, който се е взривил в атмосферата. Експертът доц. Никола Петров обясни, че размерът на въпросния метеор е бил колкото една футболна топка.

Както вече съобщихме няма данни за пострадали хора или материални щети, но ярката светлина и силният тътен бяха достатъчни само по себе си, за да стреснат много хора у нас.

Метеорит? Силен тътен се чу в България снощи, а ярка светлина озари небето (ВИДЕО)

„Каменни късове, които са от микрочастици до километри в диаметър, са астероиди, когато се движат в междупланетното пространство, навлизайки в земната атмосфера, ако успеят напълно да изгорят, се наричат метеор, а ако достигнат земната повърхност – метеорит”. Това заяви пред Нова телевизия доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

По думите му обектът е бил с размери на футболна топка, „средно всички такива метеори започват да горят, да се виждат, на височина от порядъка на около 100 км и на 60-70 км те вече са изгорели”.

Учен обясни какво е породило силния тътен и ярката светлина, стреснали Североизточна България (ВИДЕО)

Всяка година около 25 000 – 30 000 космически тела, с различни размери, навлизат в земната атмосфера и изгарят във височина.

„Скоростта на движение на едно такова тяло е от 10-20 км в секунда до над 60-70 км в секунда. Т.е. ние имаме 10-15-20 пъти по-висока скорост и именно тази скорост, на тези каменни късове, навлизайки в земната атмосфера, виждаме горящата следа. Оттам идва ярката светлина“, посочи още той.

„Вечеряхме, когато изведнъж от небето падна огромно огнено кълбо”, споделят очевидци.

Експерт посочи колко голям трябва да е един метеорит, за да представлява заплаха за човечеството

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/