in

НАТО обяви кога Украйна ще може да се присъедини към Алианса

Кадър: Facebook/Володимир Зеленски

Лидерите на НАТО обявиха, че Украйна ще има възможност да се присъедини към Алианска, щом съюзниците се съгласят и условията са изпълнени“. Това разбираме от декларацията на НАТО от срещата във Вилнюс, Литва.

В декларацията се признава необходимостта от по-бързи действия, но без ангажимент за конкретни срокове.

Украйна разбира, че не може да стане член на НАТО, докато е във война с Русия, но желае да се присъедини възможно най-скоро след края на бойните действия.

Процесът ще бъде улеснен и съкратен значително, още повече, че Алиансът признава, че украинската армия е все „по-оперативно съвместима“ и „политически интегрирана“ със силите на НАТО.

Йенс Столтенбер каза, че „никога досега не е имало по-силно послание от страна на НАТО, както що се отнася до политическото послание за пътя напред към членство, така и до конкретната подкрепа от страна на съюзниците от НАТО, военната подкрепа, но и практическата подкрепа за това как да се осигури пълна оперативна съвместимост“.

Зеленски пък заяви, че Украйна ще направи НАТО по-силен. Той отправи слвоите благодарности към Литва за „ясната, честна и смела позиция“ в подкрепа на украинското членство.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/