in

Гонят ли украинците от Швейцария през март?

Снимка: Pixabay

След публикуван пост в социалната мрежа Фейсбук, се разпространява мнението, че Швейцария ще изгони украинските бежанци през март 2024 г., само че фактите разкриват малко по-различна история.

В Швейцария чрез статус S се предоставя убежище за 1 година, но ако срокът бъде удължен, може да се стигне до 5 години жителство, което от своя страна води до статус В, което значи че хората, които са го получили имат разрешението да пребивават до вдигане на временната защита.

Статус S позволява свободното пътуване в чужбина и връщане обратно. Той обаче е валиден с уговорката, че Швейцария може да го премахне по всяко време. Ако страната е решила да вземе подобно решение, първо ще се допита до страните от Шенген.

През януари е изчислено, че 70 000 души са избягали от Украйна в Швейцария и са кандидатствали за статус S след началото на руската инвазия.

Хората, получили статус S, имат право да работят, след като работодателят извади разрешително от местните власти, но освен това те имат право и на помощи от различен вид: жилище, храна, хигиенни материали, пари и т.н., в случай че не са способни да се издържат самоатоятелно.

Кантоните имат фиксирана сума за помощ, като най често помощта е в размер 400 франка месечно. Украинските бежанци имат също така възможността да използват автомобилите си без митнически формалности до 6 месеца.

Тези, които имат статус S трябва да поискат митническо разрешение, за да използват автомобила си повече от 6 месеца, което в случай че е получено, им дава правото на две години.

В сайта на Щвейцарската конференция се съобщава, че бежанците не трябва да притежават автомобили, ако стойността им надвишава нормата активи за съответното домакинство.

Очаква се обаче в зависимост от размера на средствата от продажбите, помощите да бъдат спрени за определен период. Изключения се правят както за украинци, така и за други граждани на Швейцария.

По официални данни на Държавния секретариат по миграция към април 2023 г. броят на украинските бежанци със статус S за първи път от началото на войната е започнал да намалява. Тогава те са били 65 744. По данни от Април 2023г., броя на украински бежанци за първи пт от начало на войната намалява-65744.

По публикацията работи: Александра Крумова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/