in

Откриха риба, с големина над 15 метра край Филипините (СНИМКИ+ВИДЕО)

кадър: YouTube/KHOU 11

Водолази направиха невероятно откритие във водите край североизточния бряг на Тайван: огромна дълбоководна риба гребец.

Записите показват създаниетo, осеяно с гигантски следи от ухапване.

Рибите гребци са дълбоко живеещи видове, които обитават мезопелагичната зона на 200 до 1000 метра под повърхността на океана, така че наблюденията са рядкост.

В японския фолклор рибата гребец е известна като „пратеник от Двореца на морския бог“ и си е спечелила репутацията на своеобразен предвестник на съдния ден.

Местната легенда твърди, че рибата се появява точно преди природни бедствия като цунами или земетресения. Всъщност шест риби-гребци са били забелязани дни преди смъртоносното земетресение през 2017 г. в южната част на Филипините- съобщават от abc7News.

Специалистите, обаче, не мислят, че има зависимост.

„Трудно е да си представим какъв феномен би се случил преди земетресение, който да накара тези риби веслоноги да напуснат мезопелагичната зона, да се придвижат към брега и да излязат на брега“, казва Марк Бенфийлд, океанограф и еколог в Държавния университет в Луизиана.

Рибите гребци не живеят в близост до океанското дъно, където има дълбоководна сеизмична активност, и ако подобна теория е вярна, те не биха били единственият вид, наблюдаван преди земетресение.

По данни на Морския институт на остров Каталина веслоносните риби могат да достигнат повече от 15.24000m, което ги прави най-дългите костни риби в света.

кадър: YouTube/KHOU 11

Превод и редакция: Александра Крумова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/