in

Влияе ли бирата на плодовитостта на мъжете?

Снимка: Pixabay

Бирата е любима напитка на много хора, особено в летните жеги. Експерти обаче твърдят, че пивото може да предизвика безплодие. Причината е, че в състава на бирата има вещества, които водят до намаляване на процентното съотношение на мъжките хормони, спрямо женските

Факт е, че в бирата се съдържат фитоестрогени, които са структурно подобни на женските полови хормони. С приемането на прекалено голямо количество бира, процентното съотношение на мъжките хормони става по-малко, отколкото е необходимо за нормалното функциониране на организма, съобщава сайтът Здравето.

Кои нарушения се диагностицират най-често?

• Олигозооспермия

Понижаването на нивото на мъжките полови хормони може да доведе до намаляване на обема на тестисите и като следствие, до броя на сперматозоидите, които могат да произвеждат.

• Тератозооспермия

Структурата на мъжките зародишни клетки, които обикновено имат глава, тяло и опашка, е нарушена. Камшичето е необходимо, за да може сперматозоидът да достигне яйцеклетката, а главата съдържа специални вещества, които са необходими за процеса на оплождане. Ако голяма част от половите гамети имат неправилна структура, се диагностира тератозооспермия.

• Фрагментация на ДНК на сперматозоидите

Друг проблем е увеличаването на броя на зародишните клетки с ДНК фрагментация, което драстично намалява шансовете за настъпването и износването на бременността.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/