in

Проучване: До 2050 г. 843 милиона души ще страдат от непоносима болка

Снимка: Pixabay

Милиони хора по света страдат от болка в кръста. Дори и за някои хора това да е просто краткотраен дискомфорт и неудобство, за много други е ежедневно хронично мъчение. Много учени и медици вече наричат ​​това явление нашето „бреме“. От това състояние страдат хора от най-различни възрасти, като се започне от деца в най-крехка възраст и се стигне до хора над 80 години.

Проучване, проведено през юни 2023 г., предостави цялостна картина на проблема. Изследвани са данни, събирани в продължение на три десетилетия по време на близо 500 проучвания, съобщава ScienceAlert.

Проучването идентифицира три основни рискови фактора, които водят до 39% от случаите на болки в гърба в глобален мащаб: затлъстяването, пушенето и ергономията на работното място.

Много хора се възстановяват в рамките на шест седмици, но при една трета от страдащите болката става хронична и може да продължи с години.

Ако нищо не се промени, според прогнозите на авторите на изследването през следващите 30 години броят на хората, живеещи с това заболяване, ще достигне 843 милиона души по цял свят.

Болките в долната част на гърба не се появяват при всички. Най-често жените страдат от това заболяване. Според наличната статистика има 395 милиона жени и 225 милиона мъже, страдащи от подобни болки.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/