in

ЮНЕСКО обмислят забрана на телефоните в училищата по цял свят

Снимка: Pixabay

В доклад на ООН се препоръчва смартфоните да бъдат забранени в класните стаи по целия свят, за да се подобри обучението и да се защитят децата от онлайн тормоз.

ЮНЕСКО, образователното, научното и културното крило на ООН, заяви, че има доказателства, че прекомерната употреба на мобилни телефони е свързана с влошаване на резултатите в образованието.

Той добави, че голямото количество време, прекарано пред екрана, има отрицателно въздействие върху емоционалната стабилност на децата.

Агенцията на ООН предупреди създателите на политики да не възприемат необмислено цифровите технологии и ги помоли да обърнат внимание на „социалното измерение на образованието“. Тя добави: „Тези, които настояват за все по-голяма индивидуализация, може би пропускат същността на образованието.“

Агенцията заяви, че цифровите технологии като цяло, включително изкуственият интелект, никога не бива да вземат превес над „ориентираната към човека визия“ за образованието или да заменят преподаването в пряка връзка.

„Не всяка промяна е напредък. Това, че нещо може да се направи, не означава, че трябва да се направи“, се казва в заключението на доклада.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Алоза заяви пред „Гардиън“: „Цифровата революция притежава неизмерим потенциал, но както бяха отправени предупреждения за начина, по който тя трябва да се регулира в обществото, така трябва да се обърне внимание и на начина, по който се използва в образованието.

„Използването му трябва да бъде за подобряване на учебния опит и за благополучието на учениците и учителите, а не в техен ущърб.

„Дръжте на първо място нуждите на учащите се и подкрепяйте учителите. Онлайн връзките не могат да заместят човешкото взаимодействие.“

ЮНЕСКО призова страните да гарантират, че разполагат с ясни цели и принципи, за да гарантират, че цифровите технологии са от полза за учениците, а не им вредят.
В него се казва, че прекомерното или неподходящо използване на технологии от учениците в класната стая и у дома, независимо дали става въпрос за смартфони, таблети или лаптопи, може да отвлича вниманието, да нарушава реда и да оказва вредно въздействие върху обучението.

Според агенцията на ООН държавите „се събуждат и осъзнават колко е важно да поставят учащите на първо място“, когато става въпрос за цифрови технологии.

Тя заяви, че Китай е ограничил използването на цифрови устройства като инструменти за преподаване до 30% от цялото учебно време, като от учениците се очаква да правят редовни почивки пред екрана.

Според оценките на ЮНЕСКО всяка четвърта държава е забранила смартфоните в училище – чрез закон или указания. Сред тях са Франция, която въведе политиката си през 2018 г., и Финландия, която е последната европейска държава, забранила телефоните в класните стаи, за да ограничи влошаването на резултатите от изпитите.

Италия забрани използването на мобилни телефони в училищата през декември, а учителите бяха инструктирани да събират устройствата от учениците в началото на деня. Очаква се Нидерландия да въведе ограниченията от 2024 г.

В Обединеното кралство бившият министър на образованието Гавин Уилямсън призова за забрана на мобилните телефони в училищата през 2021 г., за да се подобри дисциплината на учениците, но беше отхвърлен като „разсейване“ от образователните профсъюзи – казват Independent.

Джеф Бартън, генерален секретар на Асоциацията на ръководителите на училища и колежи, заяви, че повечето „училища вече ще имат стабилни политики относно мобилните телефони“.
„Пълната забрана на мобилните телефони на територията на училището би породила някои практически проблеми, например за родителите, които искат да се свържат с децата си, докато пътуват между училището и дома. Някои ученици също така използват телефоните като начин на плащане в обществения транспорт.“

Ник Гиб, министърът на училищата ветеран, заяви пред The Telegraph, че родителите трябва да дават на децата си „тухлени телефони“ вместо смартфони, за да им помогнат да използват по-добре времето си в училище.

Превод и редакция: Александра Крумова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/