in

Семейство изтърва дивата си африканска котка по Черноморието: Търси се

Колаж: "Нова Варна"

Семейство край Бургас изгуби домашния си любимец – африканска дива котка. В някои от постовете за изчезването на животните, пише, че става въпрос за сервал, а в други – за савана. Природозащитници, казват, че не е легално екзотично животно от вида сервал да бъде отглеждано в домашни условия. Случаят е от Лозенец, Бургас.

Природозащитникът Явор Гечев обясни пред bTV, че саваната е смеска между сервал и домашна котка и може да бъде домашен любимец.

„Сервалът обаче си е дива котка, която е опасна и не е редно да се отглежда у дома. Ако се докаже, че е сервал, държавата трябва да отнеме животното и да го настани в зоопарк или спасителен център. През годините сме имали такива случаи на отнемане от частни собственици на диви котки – лъвове и тигри. После са били настанявани в центрове в чужбина“, каза Гечев.

Той поясни, че има обяви за сервали и оцелоти, които са от един и същи собственик.

Освен това за сервали може да се издаде документация за савана, което да улесни регистрацията и отглеждането на дивото животно.

Що се касае изчезналата котка трябва да се провери дали е сервал, а в краен случай и да се направи ДНК тест, смята природозащитникът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/