in

Община Варна е с една крачка по-близо до изграждането на туристически и конгресен център в к.к. „Св. св. Константин и Елена“

Кадър: Youtube/Румен Иванов

Това стана ясно на днешното заседание на Общински съвет – Варна, след като общинските съветници с 36 гласа „за“ решиха общината да поиска да придобие безвъзмездно от МЗ имот с площ от 9 156 м. 

Община Варна планира да изгради туристически и конгресен център в к.к. „Св. св. Константин и Елена“. За реализацията на проекта има подходящ терен, който е собственост на държавата.

На днешното заседание на местния парламент с 36 гласа „за“, 1 – „против“ и 5 – „въздържали се“ бе решено общината да поиска да придобие безвъзмездно от Министерството на здравеопазването имота с площ от 9 156 м. Върху него се предвижда да бъде изграден мултифункционален комплекс, включително със спортни съоръжения и зелени площи със зони за отдих, като финансирането ще се търси по европейски програми.

Общината работи и за осигуряване на нов дом за кметство „Младост“. Вече има набелязан имот за строителство на модерна сграда, която ще приюти администрацията на варненския район с около 90 000 жители и ще създаде съвременна среда за обслужване на гражданите. Теренът е на комуникативно място, осигуряващо лесен достъп. Според Общия устройствен план на Варна имотът, за който има действащ ПУП-ПРЗ, попада в устройствена зона – Жг, с показатели за застрояване: макс. плътност – 60%, макс. кинт – 3, мин. озеленена площ – 20% и макс. кота корниз – 26 м.

Кметството сега се помещава в жилищен блок в ж. к. „Трошево“, който е в много лошо и нефункционално състояние. Ползваната от администрацията площ е около 560 кв. м., а за да се осигури нормална работна среда, трябва да е минимум 2 500 кв. м. Освен че условията са неприемливи както за служители, така и за граждани, ежедневно изникват трудности, тъй като информационният център е в подблоковото пространство, а кабинетите на експертите са пръснати в няколко апартамента. Заради лошия сграден фонд и липсата на енергоспестяващи мерки разходите за ел. енергия и поддръжка са много високи. Достъпът с автомобил също е затруднен. Единствената и много ограничена възможност за паркиране е на съществуващия паркинг към жилищния блок.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.