in

Има ли надежда селата в Карловско да се възстановят след потопа отпреди една година?

кадър: YouTube/BTV Media Group

След изминала една година от потопа в Карловско, все още има места без улици, асфалт, а мостовете и къщите все още не са възстановени.

Някои от жителите нямат домове, а фургони, като Маруся Бочева, на 70 години, Домът ѝ беше напълно отнесен от наводненията. Тя споделя, че се е надявала до последно нещо да оцелее, но всичко се е разрушило, съобщава bTV.

кадър: YouTube/BTV Media Group

Когато отишла обратно на мястото на местожителството си, съсед я извикал в своята къща и ѝ казал, че дома на жената вече го няма.

Така се наложило два месеца да живее в парника. Бочева допълва, че първата вечер е била най-тежка – по една тениска, цяла нощ се търкаляла, за да се стопли. Сега, слава богу, има покрив над главата си. Единственото, което остава като спомен от къщата ѝ е стена.

„Не можеш да реагираш, сякаш пропадаш в някаква дупка, нямаш никаква реакция.“, споделя Маруся. Имала е бижута от сребро и злато, но е взела само иконата. За нея това е тъжен спомен, защото е родена и живяла там дълги години – общо 30.

Друга жертва на наводненията е Ани Иванова. Според нея опуснатите 2500 лв. за възстановяване на жилището са неефективни. Дадени са ѝ били само 375 лв.

кадър: YouTube/BTV Media Group

Жената споделя, че освен факта, че са закъснели, не дават парите правилно. Когато е занесла профактурата и декларацията, са ѝ казали, че финансовите помощи няма да отидат по техните сметки, а ще отидат в магазина, където са си харесали нещо. Те обаче за една година вече са си го набавили. Иванова има нужда от пари за възстановяване на разбитата дограма по врати и прозорци.

Заместник-кмета на Карлово е на мнение, че отпуснатите средства за някои села са наполовина, или дори по-малко, от това, което е нужно на хората. Като пример за такова село, той посочва село Богдан.

По думите на Данка Сидарова-Люртова, зам.-кмет на Карлово, нужните процедури са проведени, изчаква се само административните срокове. „Общината има готовност да издаде всички разрешителни, но останалите институции трябва да работят по-бързо. Все още не е ясен срокът, в който ще бъдат възстановени селата“, споделя още тя.

По публикацията работи: Александра Крумова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/