Категории: Любопитно

Няколко начина как да познаем, че водата от чешмата не е годна за пиене

Реклама

Водата без съмнение е едно от най-важните неща за правилното функциониране на организма и като цяло – източник на живот. Случвало ли ви се е обаче да се питате обаче, дали е добра идея да пиете вода от чешмата и каква всъщност е разликата между чешмяната, минералната и изворната вода?

Има ли значение от къде си набавяте водата? Отговорът на този въпрос зависи от много фактори. От ключово значение е в коя държава живеете. Великобритания например, по думите на Питър Джарвис, професор по водни науки и технологии в университета Кранфийлд, се слави с „една от най-качествената чешмяна вода в света“, съобщава The Guardian.

Безопасността на чешмяната вода може да варира в зависимост от различните региони в една държава. Според Световната здравна организация (СЗО), чешмяната вода е безопасна за консумация в 98% от територията на България. Освен това България е член на ЕС, който гарантира безопасността на чешмяната вода в своите страни членки.

Все пак хората трябва да останат бдителни, имайки предвид опасенията за замърсяването на околната среда, което става все по-наболял проблем с течение на годините.

Американски учени са провели изследване и са стигнали до извода, че консумацията  на чешмяна вода може да бъде последвано от появата на много опасни заболявания, включително рак.

Разбира се, това не означава, че веднага след като изпиете чаша вода от чешмата, ще бъдете застрашени от някакво опасно заболяване. Добре е да имате едно на ум, както и да прилагате няколко лесни за спазване правила, когато пиете вода от чешмата.

Всички знаем, че в големите градове, където има широк недостиг на водни ресурси, консумираната от жителите вода преминава през процеса на пречистване, като се подлага на многократно хлориране и дезинфекция. Въпреки факта, че хлорът наистина помага в борбата с патогените, живеещи в такава вода, дезинфектантите образуват огромен брой нови химични съединения, повечето от които са много опасни за човешкото здраве.

По тази причина е добре да обмислите инвестиция в система за почистване на вода.

Планинските водоизточници обикновено са по-меки, докато равнинните води имат по-голяма алкалност и твърдост. Тези меки и твърди води имат различен вкус – така че ако не сте фен на вкуса на чешмяната, струва си да помислите за инвестиране във филтър за кана.

Бутилираната вода няма да съдържа остатъчен хлор, но в зависимост от това откъде е получена може да е идентична с чешмяната вода, тъй като е законно за предприятията да продават вода от обществени източници, стига етикетирането да не е подвеждащо.

Минералната и изворна вода, които се намират в различна категория, идват от защитени подпочвени води, които са били естествено филтрирани – премахвайки повечето бактерии и микроорганизми – и имат много стабилно и постоянно качество на водата, което им придава характерен вкус в резултат на минерален състав. „Всяка бутилирана вода ще има свой собствен химичен състав“, казва Джарвис. „И това ще ѝ придаде различен вкус.“

Що се отнася до това дали тези минерали наистина са полезни за вас, основните, които вероятно ще срещнете, са калций и магнезий. Ако се затруднявате да си набавите препоръчителната дневна доза, те ще ви помогнат да я допълните, но ако диетата ви е достатъчно богата на мляко, сирене и зелени зеленчуци, вие вече ще получавате достатъчно от първите, докато спанакът и авокадото ще се погрижат на последния.

Така че има лека полза от минералната вода, но нищо, което не бихте могли да получите с режим на чешмяна филтрирана вода и балансирана диета.

Филтрирането на чешмяна вода у дома е много добър вариант. Има цели системи за третиране и пречистване на вода, но те не са толкова достъпни и евтини колкото по-простите системи за филтриране на място, като филтър на самото кранче или кана за вода с въглероден филтър.

В заключение: Има 7 признака, които подсказват, че чешмяната вода не е безопасна за пиене:

  • Необичаен вкус – метален, мазен или рибен вкус.

    Миризма на хлор
  • Миризма на сяра
  • Мътен, разпенен вид – Ако мътният вид и пяната не изчезнат постепенно, това може да е причинено от бактерии и не трябва да пиете водата
  • Ниско водно налягане – Възможно е да се е натрупала утайка и котлен камък
  • Почерняване, мръсотия или утайки в мивката. В такъв случай е очевидно, че не е добра идея да пиете от тази вода
  • Правителствени насоки и предупреждения за аварии. Местните власти обикновено уведомяват обществеността за опасни проблеми с питейната вода.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Делян Пеевски ще води две листи за изборите

Водач на листата на коалицията "ДПС - Ново начало" в Хасково ще бъде лидерът ѝ…

преди 14 минути

Силно земетресение удари Халкидики

Земетресение с магнитуд 4.9 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на полуостров Халкидики…

преди 18 минути

Слави Трифонов влиза в играта. Иска да става депутат

Слави Трифонов ще води листата на “Има такъв народ” (ИТН) в 25 Многомандатен избирателен район…

преди 36 минути

Какво ще бъде времето в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Източна България. Максималните…

преди 2 часа

Тежка катастрофа на оживен булевард

Автомобил катастрофира снощи на столичните булеварди „Тодор Александров” и "Константин Величков”.  Сигнал е подаден в…

преди 2 часа

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 4 часа