in

Преди повече от век: Как българите са разбрали новината за Независимостта?

Кадър: Vbox7/Твоят ден

Днес (22 септември 2023 г.) страната ни чества 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Във Велико Търново през 1908 година Княжество България обявява, че вече не е васално на Османската империя и султана. Но по какъв начин новината за обявената Независимост стига до народа в азлични краища на България? Как се случва това преди повече от век, когато комуникациите не са били това, което са днес? Отбелязването на този акт започва буквално на следващата година.

Според историка Мая Антова от Врачанския исторически музей каналите за провъзгласяване на независимостта на България са различни.

„Едната възможност е чрез периодичния печат, например с Факсимиле от Вестник „Миръ“. Това е един от големите вестници, който излиза в България след Освобождението. Така че там впечатленията, които са отразени, стигат до по-голям кръг от хора. Другият канал, по който това може да се случи, е в самото общуване между хората. Защото българската национална кауза обединява българите още преди Освобождението и продължава да ги обединява и след това. Когато общуват помежду си, това е тема дори не само на официално ниво, но и на битово, защото след Освобождението имаме няколко беженски вълни на българи от Македония и Тракия“, обясни Мая Антова в ефира на Nova News.

През 1909 година за първи път се отбелязва тържествено този ден. „Със събиране на централния площад, там където управляващите произнасят тържествени слова. Тази практика продължава и през 1998 година, когато празникът е възстановен.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/