in

Няма край: Още един трус в България

Кадър: YouTube

От БАН констатират, че вече от един месец районът на град Симитли е центъра на сеизмична поредица, която наброява повече от 80 слаби земетресения с магнитуд под 4 по скалата на Рихтер.

Последното земетресение е от снощи. Регистрирано е в 21:09 ч. и е с магнитуд 2.9 по скалата на Рихтер. Трусът е бил с дълбочина около 13 километра.

Малка част от събитията бяха усетени от жителите на област Благоевград, а останалите бяха регистрирани само от сеизмичната апаратура, допълват от БАН.

Специалистите на Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География – БАН обясниха, че подобни явления са характерни за този район, в който се проследяват няколко разломни структури.

На представената карта, в жълто са отбелязани епицентрите на земетресенията, реализирани от 04.09.2023г. насам и в червено – маркираните разломи според Европейската база данни от проекта SHARE.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.