in

Празник е: Честит имен ден на празнуващите

Кадър: Youtube

Днес е 11 октомври. На този ден Православната църква почита паметта на Свети апостол и дякон Филип и на Преподобния Теофан Начертаний, епископ Никейски. Днес имен ден празнуват всички, носещи имената: Филип, Филипа, Филчо, Теофан, Теофана и техните производни. Името Филип произлиза от старогръцки и означава „любител на коне“. 

Свети апостол Филип се родил в Кесария Палестинска. Той е един от седемте дякони. Според преданието след слизането на Пресветия Дух, апостолите останали за кратко в Йерусалим, като към тях всеки ден се присъединявали много хора, които са приели християнството.

Седмината избрани били Филип, Никанор, Пармен, Стефан, Прохор, Тимон и Николай. Те били наречени дякони от апостолите и трябвало да се грижат за домакинските проблеми и да раздават помощи.

Юдеите, като видели, че броят на вярващите все повече се увеличава, започнали да преследват Божията църква.

Дякон Филип, като оставил Йерусалим, дошъл в Самария, където усърдно проповядвал благата вест за Христос. Народът с радост го слушал и се удивлявал на чудесата, които той вършел. Филип изгонвал нечисти духове и изцерявал болни.

Много хора повярвали в проповедта му. В Самария имало един човек на име Симон, известен като магьосник. Той също приел свето кръщение от Филип.

Преподобният Теофан Начертани живял във втората половина на осмия и първата половина на деветия век. Родината му е Палестина.

Теофан и по-големият му брат Теодор, паметта на когото се празнува на 27 декември, били монаси в палестинския манастирът “Свети Сава”. И двамата са наречени “начертани”, защото по заповед на византийския император Теофил по лицата им били начертани чрез нагорещени игли “позорни стихове”, които всъщност ги представяли като славни поборници и защитници на иконопочитанието.

През време на иконоборството в продължение на 25 години, Теофан бил ревностен защитник и изповедник на Православието. Такъв защитник и изповедник бил и брат му Теодор. И двамата били подложени на най-жестоки изтезания, съобщава Блиц.

По публикацията работи: Пламена Сутева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/