in

Това е температурата, при която олиото се превръща в отрова

Снимка: Pixabay

По принцип пържените храни се считат за доста вредни. Още по-лошо обаче, става положението, ако пържим на прекалено висока температура. Има определен праг, който трябва да се спазва, за да не направим пържената си храна още по-вредна

Този критичен праг, обикновено около 190°C (375°F), е моментът, в който олиото за пържене претърпява химически промени, които могат да повлияят както на вкуса, така и на здравето на човек.

При тази температура олиото за пържене започва да се подлага на процес, известен като термично разграждане. Този процес води до разграждане на олиото, отделяне на вредни съединения и промяна на химическия състав на олиото.

Един от най-обезпокоителните странични продукти на термичното разграждане е акриламидът – потенциално канцерогенен химикал, който се образува при пържене на нишестени храни като картофи или панирани продукти, съобщава сайтът Актуално.

Акриламидът е невротоксин и е свързан с редица здравословни проблеми, включително рак. В допълнение към акриламида разграждането на олиото за пържене може да доведе до образуването на други вредни вещества, като свободни радикали и трансмазнини. Тези съединения са свързани със сърдечни заболявания, възпаления и оксидативен стрес. По този начин консумацията на храни, приготвени с олио, което е достигнало или надвишило тази вредна температура, може да представлява риск за здравето.

Освен опасенията за здравето, разграждането на олиото за пържене се отразява на вкуса и текстурата на пържените храни.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/