in

Защо някои хора изпитват болки в корема, когато ядат зеле?

Снимка: Pixabay

Зелето е изключително полезен зеленчук, но не понася на всеки. При някои хора може да доведе до болки в стомаха или дори сериозни храносмилателни проблеми. Д-р Дженифър Логан обясни каква е причината за този проблем.

Истината е, че този зеленчук е трудно смилаем. Ако чувствате болки в корема всеки път, когато го ядете, причината може да е, че то е твърде тежко за храносмилателната ви система, обяснява специалистът.

Освен това честата консумация на този зеленчук може да доведе до образуване на газове. Това се дължи на факта, че листните зеленчуци съдържат сложна захар, наречена рафиноза, която е трудна за смилане от тялото и често води до подуване и болка, докато тялото я разгражда, съобщава сайтът Актуално.

Има и други храни с високо съдържание на рафиноза, включително: боб; брюкселско зеле; броколи; аспержи.

Друга вероятна причина за газовете е високото съдържание на фибри в продукта – само една порция от него съдържа приблизително 2,2 грама фибри.

Ако стомашната болка след ядене на зеленчука е придружена от симптоми като диария или повръщане, може да имате хранително отравяне.

В повечето случаи храносмилателните проблеми, възникващи от яденето на зеле, бързо изчезват сами. Има обаче случаи, когато трябва да се свържете със специалист. Например, ако симптомите не изчезват повече от пет дни.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/