in

Човечеството вече знае истинската възраст на Луната

Снимка: Pixabay

До този момент човечеството имаше предположения за възрастта на Луната, но сега се оказва, че всъщност тя е много по-стара отколкото сме си мислили. Доказателство за това, дава камък, донесен от Луната още през 1972 г.

По време на мисията „Аполо 17“ през 1972 г. – последният път, когато хората са ходили на Луната – американските астронавти Харисън Шмит и Юджийн Сърнан събраха около 110,4 кг проби от почва и скали, които бяха донесени на Земята за по-нататъшно изследване, съобщава Ройтерс.

Половин век по-късно, кристали от минерала циркон в едрозърнеста магмена скала, събрана от Шмит, дават на учените по-дълбоко разбиране за формирането на Луната и точната възраст на единствения спътник на Земята.

Оказва се, че Луната е с около 40 милиона години по-стара, отколкото се смяташе досега – образувана е преди повече от 4,46 милиарда години, в рамките на 110 милиона години след раждането на Слънчевата система, казаха учени в понеделник въз основа на анализи на кристалите.

Водещата хипотеза за образуването на Луната е, че по време на хаотичната ранна история на Слънчевата система обект с размерите на Марс, наречен Тея, се е ударил в първичната Земя. Този взрив е изхвърлил магма – разтопена скала, в космоса, образувайки диск от отломки, който обикалял около Земята, докато постепенно се е слял в Луната.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/