in

Красимир Димитров: Нови SMART технологии преобразяват класните стаи на варненското ОУ „Васил Друмев“ – предаването „По Пладне“(ВИДЕО)

снимка: кадър "Нова Варна"

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува Красимир Димитров директор на училище „Васил Друмев“ във Варна.

Неговата биография е свързана изцяло с историята на училището. Господин Димитров е започнал работа в това училище точно преди тридесет години и вече 25 години е директор в същото училище. Директорът споделя сантиментални спомени, че в двора на училището е израснал като дете.

Господин Димитров разказа пред нашата медия, че училището е построено през далечната 1949 година. Строено е за общежитие на Морско училище, което ясно се вижда и по архитектурата вътре. През петдесетте години става училище в края на града. Училището е функционирало като основно до 1993 година, тогава става средно. От учебната 1993/1994 година училището става средно общообразователно и приема първия си гимназиален випуск . През 2006/2007 година броят на гимназиалните паралелки достига 12.

Старото му име е било Димитър Кондов, който е бил известен варненски кмет от 20-те години на миналия век. „Васил Друмев“ е от 1992 година.

След това следва намаляване на приетите паралелки и през 2015 година училището изпраща последния си гимназиален клас и достига най-малкия брой на ученици в историята си – 297.

Директорът господин Красимир Димитров припомни в студиото на медия „Нова Варна“ еди позабравен за варненци случай. А именно как славейчета са се заселили в клоните на едно дърво в двора на училището и са били любима атракция за целия квартал. А на откриването на учебната година са предизвикали много приятни и незабравими емоции у всички.

На същия този ден в двора е бил и митрополит дядо Йоан, който е осветил откриването на учебната година.

Добре е да се знаят фактите за едно такова училище. Строежът на училищната сграда започва през пролетта на 1947 год. и завършва през лятото на 1949 год. Дооформянето на дворните стълбища, както и довършването на помещенията в сутерена и ограждането на училищния двор става по-късно. От завършването на сградата до 1.VIII.1950 год. тук се е помещавало Морско-машинното училище./днес ВВМУ „Н.Вапцаров“/.

От 1.VIII.1950 год. до 14.I.1951 год. училището е било отдадено на Механотехникума. От 14.I.1951 год. до 1.IX.1953 год. в него се е помещавало общежитието на Рабфак / специален факултет за предварително обучение на работници за влизане във висше училище без изпит/

По думите на Красимир Димитров съвременните предизвикателства пред един директор са свързани с електронната среда, в която навлиза образованието. Господин Димитров сподели и впечатленията си от работата на учениците през периода на коронавируса.

По думите на директора училището е стабилно като персонал, брой паралелки и организация. Г-н Димитров отправи апел към всички родители. Той ги призова да вярват на училището и да се работи съвместно. По думите на г-н Димитров учителите стават духовни родители на децата.

Предвижда се в бъдеще да има класни стаи с много техника – роботи, екрани, устройства, които да се използват от децата.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/