in

Ива Панайотова в предаването „По пладне“: Уикенд на идеите с над 600 младежи (ВИДЕО)

снимка: кадър "Нова Варна"

В третия сезон на предаването „По пладне“ гостува Ива Панайотова. Тя е бакалавър по Мениджмънт в Икономическия университет във Варна. Има квалификация по Управление на човешките ресурси в УНСС в София, Магистър е по Пазари и технологични иновации в Икономически Университет – Варна. Има над 20 години опит в управлението на хора, над 10 от които – като мениджър.

Тя е ментор в програмата Тийноватор. Това е групова менторска програма. Децата, които участват в тази менторска програма имат за задача да разработят проект, който е свързан с предприемачество. Тийноватор се реализира пилотно в България през учебната 2018-2019 година, когато в програмата участват общо 50 ученици от четири училища в София.

За пет години расте с повече от десет пъти и в учебната 2022-2023 година прави голям скок – участват 600 ученици от 33 български града и 80 ментори – предприемачи от всички сфери на бизнеса. В шестото издание на Тийноватор – учебната 2023-2024 година, са включени 700 ученици от общо 38 български града, и 100 ментори.

Тийноватор свързва екипи от по 10-15 ученици в 10. и 11. клас с по двама ментори, които в продължение на осем месеца – от октомври до май, им помагат да развиват меките си умения, като работа в екип, адаптивност, презентиране, управление на времето, както и да стартитират собствен бизнес.

Срещите между менторите и учениците са ежеседмични, в продължение на една учебна година, и се движат по специално разработена програма от теми, благодарение на която учениците да се научат как се прави бизнес от А до Я, как се работи в екип и как се презентира пред инвеститори.

Тийноватор е базиран на учене през практика и е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците. В края на учебната година екипите представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори и това е техният старт в света на бизнеса.

Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в тази възраст. С това допринася за повече подговени отрано кадри за пазара на работна ръка и е инвестиция в бъдещето на икономиката на страната.

От първото до шестото издание на Тийноватор участниците са над 2 000 ученици и над 250 ментори. Тийноватор развива младежите и менторската култура в България.

По този начин младежите развиват своите качества и създават много интересни проекти. По думите на г-жа Панайотова децата могат да развият креативното си мислене, а не само да се чете по учебник. Учениците имат шанса да контактуват с хора с богат опит и по този начин могат да развият в положителан посока своите заложби.

На въпрос на гост – водещя дали младите хора в България са креативни, госпожа Панайотова беше категорична, че се наблюдава положителна тенденция и младите хора, подрастващите са изключително креативни и когато става въпрос за тяхната свобода търсят различни варианти. И те трябва свободно да изразяват идеите си. Интересен пример беше даден с история преди три години за младеж, който печели състезание със своя идея, а към момента я е и реализирал на практика. Въпросният младеж е разработил сладолед с протеин, който всъщност запазва добрата фигура, но в същото време е много вкусен и сладък.

Основната част на менторите в тази програма, по думите на г-жа Панайотова е младежите да бъдат научени да приемат провала. По нейни думи провалът води и до осъвършенстване. Младежите трябва да бъдат готови да се справят и с победите и с провала. Менторът трябва да бъде на нивото на младите хора и така ще бъде по-добре разбран.

Очакванията в новия сезон на проекта Тийноватор е всичко да бъде много интересно, предизвикателно и изпълнено с двустранни емоции – на ментори и младежи. Предстои уикенд на идеите с над 600 младежи. А май месец ще бъдат излъчени победителите.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/