in

Учени обясниха каква е причината да страдаме цял живот от безсъние

Кадър: Youtube/Sleep Is The Foundation

Ново проучване показва, че специфични модели в ДНК могат да определят дали ще развием безсъние за цял живот или не. За целите на проучването е събрана генетична информация от 2500 неродени бебета. Холандските учени, събрали генетичната информация са проследили децата до 15-годишната им възраст, измервайки моделите им на сън.

Учените установили, че при тийнейджъри с гени, за които е известно, че влияят на съня, вероятността да се събудят през нощта е по-голяма от тази при техни връстници без тези ДНК конфигурации, съобщава Daily Mail.

Генетична предразположеност към нездравословни модели на сън преди това е била доказана при възрастни. Учените са идентифицирали мутации в гени като NPSR1 и ADRB1, които могат да доведат до дълги безсънни нощи.

Но най-новите открития показват, че генът на „лошия сън“ е активен през целия живот на човека.

Изследователите от Университетския медицински център в Ротердам и Университетския медицински център Erasmus MC в Холандия използваха откритията си, за да подчертаят важността на идентифицирането на лошите модели на сън в началото на живота на детето – още в ранна детска възраст – за предотвратяване на безсъние през целия живот.

Бяха събрани ДНК проби от 2458 европейски деца, родени между април 2002 г. и януари 2006 г., с помощта на кръв от пъпната връв, както и такава от същите деца на шестгодишна възраст.

Заедно с ДНК анализа, майките съобщават за моделите на сън на децата си на възраст една и половина, три и шест години и след това от 10 до 15 години. Подгрупа от 975 тийнейджъри са носили устройства за проследяване на съня в продължение на приблизително две седмици.

Изследователите генерирали ДНК рискови показатели за всеки тийнейджър и открили повече проблеми със съня, свързани с безсъние, като нощно будуване и проблеми със заспиването през детството, при тези с високи генетично предразполагащи показатели. Учените обясниха: „Ние предоставяме косвени доказателства за устойчивостта на фенотипа „лош сън“ през целия живот. Това открива възможност за провеждане на по-нататъшни изследвания на генетично обоснованото ранно откриване и превенция на проблемите със съня“. Техните открития са публикувани в „Journal of Child Psychology and Psychiatry.“.

Установено е, че решаването на проблемите със съня в ранна възраст на детето води до по-добри условия за неговото развитие и академичен успех.

Друго проучване от 2022 г., публикувано в „Джърнъл ъв клиникъл слиийп медсин“, установява, че почти 93% от слабите ученици имат нарушения в съня, в сравнение с 83% от учениците със среден успех и 36% при отличниците.

Важността на съня не бива да бъде преувеличавана, но въпреки това проучване на Националната фондация за съня в САЩ установи, че над 87 процента от американските гимназисти спят по-малко от препоръчителните осем до десет часа на нощ.

Американската академия по педиатрия определи проблема с лошото качество на съня сред тийнейджърите като „епидемия“, предизвикана от „използването на електронни медии, консумацията на кофеин и ранното започване на училище“.

Тези данни спомогнаха за разрастването на движението на родители и експерти по съня, които лобират пред щатските законодателни органи за въвеждане на по-късен начален час в училищата.

Калифорния и Флорида са единствените два щата, които са приели правила за по-късен начален час, изискващи учебните занятия в държавните гимназии да започват не по-рано от 8:30 ч.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/