in

Акушерка по неволя: Жена роди в двора на къща. Съседката изродила бебето на пътеката (ВИДЕО)

Кадър: Vbox7/Здравей България

Необикновено раждане се е случило в софийския квартал „Княжево”. Наложило се е млада жена да роди на пътеката пред входната си врата, в чакане на линейка. За щастие на близо се е намирала съседката, която собственоръчно е изродила детето. Съседката Любка разказва, че никога досега не е правила подобно нещо, а екипът на спешната помощ се държал неадекватно

Жена роди в двора на къща в столичния квартал „Княжево”. Причината, по думите на семейството ѝ – линейката е дошла час по-късно, чак когато новороденото проплакало. Съседка на семейството помогнала за израждането на бебето.

„Звъннахме на 112 в 04.05 ч. Приеха адреса, но след няколко минути отказаха и казаха, че не сме за линейка. Обясних, че водите са ѝ изтекли и ме посъветваха да си поръчаме такси”, разказа в ефира на Нова телевизия Никола Петров, бащата на детето.

Майката на малкия Иван – Ася, разказва, че новороденият ѝ син е добре. Тежи 3 килограма, 330 града, а дължината му е 48 сантиметра.

„Благодарение на съседката ни е добре. Болките ме хванаха в банята, след което продължиха някъде около час. Чакахме около час да дойдат. Родих пред входната врата на къщата, на пътеката, защото излязохме да чакаме линейката навън. Повече не можах да се върна вътре, нямах време“, казва майката.

„Когато дойдоха с час закъснение, санитарките (или не знам какви са) от линейката бяха почти неадекватни. Едната беше намазана все едно идва от магистралата. Даже я хванах да я придружа да не падне. Единствено шофьорът беше адекватен. Той си стоеше на пътя. Аз за първи път израждам дете, по принуда. Но това е човешко да помогнеш. За щастие, спасихме детето, защото се беше увило около плацентата. Плацентата му беше на гърба. Аз го издърпах и го потупах да изреве. Ей тук на плочките. После мих плацентата. Имаше кръв”, поясни Любка – съседката, помогнала за раждането.

От Спешна помощ обясниха за Нова телевизия, че ражданията не са спешно състояние, а естествен физиологичен процес. Обаждането на 112 не гарантира изпращане на линейка, тъй като екипите могат да бъдат заети с много по-тежки случаи, уточняват оттам.

Майката казва, че много се е страхувала дали бебето ѝ и тя ще оцелеят.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/