in

Задава се много рядко природно явление в България

Снимка: Pixabay

Съвсем възможно е скоро в България да станем свидетели на много рядко природно явление, а именно снежна буря с гръмотевици. През последните години се наблюдава тенденция на зачестили гръмотевични бури през зимата.

Снежните гръмотевици са редки, тъй като приземните температури при снеговалеж не са високи, а ниски. Учените установяват, че появата на снежни гръмотевици води и до по-тежки снежинки.

Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра. Не са изключени и виелици. Очертаваща се класическа зимна обстановка прогнозират глобалните модели за края на следващата седмица, съобщават от Meteo Balkans.

Според последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 25- 27 ноември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг. Около обяд в петък от запад на изток облачността да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. Максималните температури в петък все още ще са високи и ще достигат до 10-13, в Северозапдна България и доста по-топло в Източна – до 15-17°С.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/