in

Почитаме Св. Екатерина: Ето какво се прави за здраве на децата и кои са имениците

Кадър: Youtube/Smart Cookbook

Днес е 24 ноември. На този ден Българската православна църква почита паметта на света великомъченица Екатерина. Днес имен ден празнуват всички с имената Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.

Екатерина била изключително умна и начетена девойка, като на 18-годишна възраст вече имала много познания върху гръцката и римската книжнина и философия. Тя казала на родителите си, че би се омъжила само за онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Постоянно отхвърляла младежи от много богати семейства.

Един ден, майка ѝ, която била тайна християнка, изпратила Екатерина при своя духовен наставник. След това тя също станала убедена християнка.

В началото на IV век император Максенций организирал нови гонения срещу християните.

Екатерина обаче не се уплашила, а смело и с достойнство говорела на всички, че Иисус Христос е единственият истински Бог и не трябва да се почитат езическите божества.

Заради тази си дързост младата християнка била заловена и убеждавана да се отрече от вярата си. След като това не се случило, заповядали девойката да бъде подложена на жестоки мъчения с надеждата тя да се отрече от Христос. Била привързана към едно колело с остри зъбци, но по чудо колелото се разпаднало и затова накрая мъченицата била обезглавена.

Народът пък почита св. Екатерина заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.

Традиции и поверия:

В българската народна култура денят на св. Екатерина се почита най-вече в Южна България. В Пловдивско вярват, че тя предпазва децата от болести. По тази причина майките в този регион рано сутрин стават, за да омесят погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата с думите „Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!“, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива „за Баба Шарка“.

При раздаването на погачата, всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да отговори следното: „Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!“ „Амин! – дай, Боже!“. Стопанката отвръща „Амин! – дай, Боже!“.

Погачата се меси с „мълчана“ вода (вода, налята при пълна тишина).

В Родопската област се вярва, че Св. Екатерина помага при тежки болести и висока температура. Прието е там жените да не работят и да не пипат остри предмети. Вярва се, че ако се порежат на този ден, раната няма да заздравее.

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието денят на Св. Катерина се празнувал против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да „замажат и затворят очите“ на мишките.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/