in

Внимание: „Гугъл“ започва да трие от днес неизползвани акаунти

Снимка: Pixabay

Ако имате стар акаунт в Google, който не сте използвали в продължение на няколко години, той може съвсем скоро да бъде изтрит

Големият технологичен гигант ще започне да ги премахва от петък 1.12.2023г. според своята политика за неактивни акаунти. Компанията заяви, че ще приложи поетапен подход, като започне с акаунти, „създадени и никога не използвани отново“.

Какво трябва да направите ? – Просто влизането в акаунт или изпращането на имейл трябва да е достатъчно, за да го задържите активен. Google обяви, че промяната е поради причини за сигурност и подчерта, че забравените и неизползвани акаунти е по-вероятно да бъдат компрометирани.

Google акаунтът предоставя достъп до повечето продукти на Google, като услугата за имейли Gmail и сайта за споделяне на видеоклипове YouTube, използвайки същото потребителско име и парола.

В публикация в блога през май, големият технологичен гигант заяви, че причината старите акаунти са по-уязвими е, защото те обикновено се базират на стари или повторно използвани пароли и главно не са имали настроена двуфакторна автентикация.

Когато акаунтът бъде хакнат, той може да бъде използван за всичко, от кражба на самоличност до злонамерено съдържание и спам. Как да запазите вашия акаунт
В много случаи, влизането в него би трябвало да е достатъчно, за да запазите активен вашия Google акаунт за още две години.

Google също така заяви, че четенето чрез Google Drive или гледането на видео в YouTube може да помогне.

След като влезете в акаунта, е добра идея да имате достъпен имейл за възстановяване, свързан с вашия акаунт – това означава, че ще получавате известия.

Имейл за възстановяване е този, който давате, за да ви помогне да нулирате паролата си, ако я забравите.

Google заяви, че и акаунтите, и техните имейли за възстановяване, които са засегнати, са изпратени имейли, за да бъдат предупредени за предстоящото изтриване.

Отделно, хората се предупреждават, че ще трябва специално да влезнат в Google Снимки на всеки две години, за да бъдат считани за активни, което ще гарантира, че вашите снимки и друго съдържание няма да бъдат изтрити. Отново ще получите предупреждение.

Акаунтите в Google, създадени за някого с цел техната работа или училище, няма да бъдат засегнати от политиката за изтриване, заяви компанията.

Сред тези, които могат да бъдат разглеждани като активно използвани и освободени от политиката за изтриване, са акаунти, които са закупили продължаваща услуга или абонамент от Google или се използват за управление на активен акаунт на дете с функцията Family Link на Google.

Потребителите не трябва да се притесняват, ако са влезли в акаунтите си наскоро, защото това означава, че те се считат за активни и няма да бъдат изтрити.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/