in

Видяха една най-красивите риби в света в Черно море(ВИДЕО)

снимка: кадър Youtube

Една от най-красивите риби, плуваща из водите на нашето Черно море е ,,Морска лястовица“, която е не само красива гледка, но и фактът, че е моногамна и си живее с един партньор цял живот.

Има много случаи на самотни риби, като тази от видеото, които са загубили партньорите си и остават сами до края на живота си!

Обитава основно крайбрежни води на дълбочина от 10 до 60 m. Среща се главно в Средиземно море (особено западните части и Егейско море) и източните части на Атлантическия океан (от Норвегия до Мавритания). По-рядко се среща и в Черно и Балтийско море.

Описание
Достига максимална дължина 75 cm, но обикновено е около 30 cm. Максимално тегло – 5,5 kg. Тялото е конично, главата е напълно покрита с костни плочки. Трите долни лъча на гръдните перки са свободни, като не са свързани с мембраната на перката и служат за подпиране на рибата, а също и за търсене на храна върху кално дъно.

Муцуната завършва с две малки издутини, които имат шипове по края си. Зад главата над гръдните перки има по един шип. Гърбът и страните са червени или червено-кафяви, коремът е бял, гръдните перки са пурпурночервени по външната страна, а отвътре са сини с кръгло черно петно.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/