in

Легенди, свързани с Никулден: Защо именно шаранът е задължителен на трапезата и кой и защо причинява бурите и ураганите?

Кадър: Youtube

Никулден е един от най-големите зимни християнски празници. Отбелязва се всяка година на 6 декември. На този ден се почита паметта на свети Николай Мирликийски, наричан още Чудотворец. Светецът е владетел на водите и покровител на моряците. Старите хора вярват, че когато светецът е ядосан, той причинява бури и урагани. По тази причина на Никулден моряците оставали на сушата. Има още много поверия, свързани с празника

Според една от легендите шаранът е “слугата” на св. Николай. Веднъж, когато светецът бил в открито море, започнала силна буря. Имало дупка на дъното в лодката и водата започнала да навлиза. Николай бръкнал във водата с ръка. Извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Затова шаранът се счита за жертвена риба на трапезата, а празникът се нарича още “Рибен св. Никола”.

Смята се, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на свети Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/