in

Страшен парадокс и главоблъсканица за учените: Ето какво се случва с времето в Китай

Снимка: Pixabay

Припомняме, че климатолози твърдяха, че 2023 година вероятно ще бъде запомнена с рекордно топло време в глобален план. Не така обаче стоят нещата за Китай, където напоследък се отчитат супер ниски температури

Пекин регистрира най-студения декември, откакто се правят измервания от 1951 г., съобщи Би Би Си.

През месец декември температурата в столицата на Китай падна под минус 10 градуса по Целзий. Това изглежда почти невероятно на фана на високите температури, отчетени в глобален план тази година.

Китай, особено севернатаму част, вече беше връхлетян от няколко студени вълни от началото на зимата.

Отиващата си година премина под знака на метеорологични крайности в Пекин: само преди шест месеца в града бе подобрен температурният рекорд за юни – малко над 40 градуса, отбелязва още Би Би Си.

През последните седмици времето е студено и в други държави от региона като Северна Корея и Монголия. В сряда температурата в монголската столица Улан Батор падна до минус 36 градуса.

Парадоксално, едно от възможните обяснения за необичайно мразовитото време в китайската столица е глобалното затопляне, което „освобождава“ течения от Арктика и позволява на студения въздух да стига по на юг, отколкото преди. Между учените обаче се водят дебати доколко климатичните промени играят роля за тези процеси.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/