in

През 2024 г.: Ето кога се падат трите Задушници

Колаж: "Нова Варна"

Задушница е ден за възпоменаване на душите на починалите. В този ден почитаме паметта на починалите си роднини и близки, като извършваме редица ритуали

Голяма Задушница 2024

Таязи година Голяма (месопустна) задушница се пада на 9 март, събота.

Месни заговезни е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден. На този ден за последен път преди началото на Великия пост е позволено да се яде месо. В България за помен по традиция се приготвя варено жито, хляб, вино, дребни сладки.

Черешова Задушница 2024

Черешовата задушница тази година  се пада на 22 юни, събота. Пада се предо Петровите пости. Казва се Черешова понеже по това време на годината зреят черешите. Това е ден в памет на всички починали православни християни и наричан още Спасовска задушница.

Архангелова задушница

Архангеловата задушница тази година се пада на 2 ноември, събота. Това е последната за годината Задушница и се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.