in

На коя билка да заложим, за да преборим бързо настинката и грипа?

Снимка: Pixabay

В разгара на сезона на грипа и настинките, е важно да знаем кои билки могат да са ни от полза при борбата с досадните симптоми. Важно е да подсилим организма и имунната си система, за да се радваме на крепко здраве.

“През този сезон може да подсилите организма си по различни начини – като ядете всеки ден кисело зеле, храни, богати на витамин С, приемате хранителни добавки и се закалявате. Но има и по-приятен начин – пийте чай с градински чай 2-3 пъти на ден. Това лечебно растение надеждно ще предпази от повечето заболявания, с които се сблъскваме през студения сезон”, споделя руският диетолог д-р Марина Сорокина.

Ето как да си приготвим сами тази напитка:

За приготвяне на чай са подходящи както пресни листа и съцветия от градински чай, така и изсушени.

Запарете 1 чаена лъжица от суровината с 250 мл вряла вода и оставете да кисне два часа.

Освен за укрепване на имунната система, лечебната напитка помага за: намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови патологии нормализиране на кръвното налягане намаляване на възпалението в тялото лекуване на мигрена предотвратяване на онкологични процеси намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта, посочва сайтът Актуално.

За постигане на лечебен ефект лекарят препоръчва да се пият около 500 мл градински чай дневно.

Градинският чай е вид покритосеменно растение от семейство Lamiaceae. Той се отглежда много като подправка и билка и понякога може да се обърка с някои близки видове от рода Salvia.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/