in

Плашещи данни за възрастта на лекарите в България: На прага ли сме на истинска катастрофа?

Снимка: Pixabay

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров обяви стряскащи данни за лекарите в страната. По негова информация след 5 години над 30% от лекарите в България ще бъдат на над 70-годишна възраст

„В момента и през следващите години гасим пожари – кадровата криза, неравномерното разпределение на специалисти в страната, възрастта на медиците. Трябва да осъзнаем, че това което правим сега, е опит да предотвратим катастрофа след 5-6 години. Тогава повече от 30% от лекарите ще бъдат на възраст над 70 години“, заяви председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров в ефира на Nova News.

Той допълни, че към момента половината от общопрактикуващите лекари са над 60-годишни. Маджаров обясни, че в централните болнични структури София, Пловдив, Варна и Бургас има подмладяване на кадрите, но в другите региони – и в болниците, и в медицинските центрове, това не е така. Липсват и достатъчно медицински сестри. Според д-р Маджаров трябва да има промени в обучението на медиците.

„Предстои подписване на анекса към Националния рамков договор. Ще водим преговори с НЗОК за новите цени и обеми, съобразени с бюджета. Трябва да направим така, че тези пари да отидат при колегите, които изпълняват медицински дейности“, каза Маджаров.

По думите му трябва да има повишаване на цените, „а не с новите пари да заплащаме нови и нови дейности“. Той посочи, че в противен случай се натоварват и кадрите, които са все по-малко, а качеството става все по-ниско.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/