in

В САЩ екзекутираха мъж с метод, използван за първи път там и определен от ООН като форма на мъчение (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

В САЩ беше изпълнена смъртна присъда чрез задушаване с азот. Такъв тип екзекуция се изпълнява за първи път в САЩ, а методът е считан от ООН за форма на мъчение. Екзекуцията е извършена в американския щат Алабама, като с това е изпълнена смъртната присъда на затворника Кенет Юджийн Смит, извършил убийство през 1988 г. 

Екзекуцията е извършена в четвъртък (25 януари). Затворникът Кенет Смит напразно задържал дъха си, докато служители го задушавали с азотен газ, първото използване на нов метод за смъртно наказание, откакто смъртоносните инжекции започнаха в САЩ преди четири десетилетия, съобщава Ройтерс.

Смит, осъден за наемно убийство през 1988 г., е затворник, който вече е преживял един опит за екзекуция. През ноември 2022 г. властите в Алабама прекратиха екзекуцията му чрез смъртоносна инжекция, след като с часове се мъчеха да вкарат игла за интравенозна линия в тялото му.

Щатът нарече новия си внимателно наблюдаван протокол „най-безболезнения и хуманен метод за екзекуция, познат на човека“. Предсказваше, че Смит ще загуби съзнание след по-малко от минута и ще умре скоро след това, въпреки че свидетели в четвъртък казаха, че това изглежда ще отнеме няколко минути повече.

Алабама рекламира задушаването като по-проста алтернатива за затворническите системи, които се борят да намерят вени или необходимите лекарства за смъртоносни инжекции.

Правозащитни групи, експерти по изтезанията на ООН и адвокати на Смит се опитаха да го предотвратят, като казаха, че методът е рискован, експериментален и може да доведе до агонизираща смърт или нефатално нараняване.

Екзекуцията започнала в 19:53 часа, а Смит бил обявен за мъртъв в 20:25 ч., казват служители на затвора.

„Изглежда, че Смит е задържал дъха си толкова дълго, колкото е възможно“, каза на пресконференция комисарят на затворите в Алабама Джон Хам.

Съпругата на Смит и други роднини присъстваха на екзекуцията и той заявил пред тях „Тръгвам си с любов, мир и светлина. Обичам всички вас.“

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/