in

Според ЕС: Дали ще трябва да изключим червеното вино от диетата си?

Снимка: Pixabay

За много от нас това е единственото нещо, което прави преминаването към режим на здравословно хранене поносимо. Успокоението, че може да си пийнем винце. Но сега учените обмислят премахването на червеното вино от така наречената средиземноморската диета, рекламирана като здравословен режим.

Заедно с рибата, зехтина и пресните съставки, червеното вино в умерени количества винаги се е смятало за една от причините за по-дългия живот на жителите на Южна Европа, тъй като съединенията, открити в кожата на гроздето, могат да помогнат за предпазване от убийци като сърдечни заболявания, рак и деменция.

Средиземноморската диета обикновено препоръчва малка чаша или две червено вино на ден по време на хранене.

Но някои проучвания показват, че няма „безопасно количество“ алкохол и че пълното въздържание е най-доброто, съобщава Дейли Мейл.

Европейският изследователски съвет – орган на ЕС – финансира четиригодишно проучване, включващо 10 000 испанци, за да види как умерената консумация на вино влияе върху здравословни проблеми като сърдечни заболявания, рак и диабет.

Д-р Мигел Мартинес-Гонзалес, който ръководи проучването в Университета на Навара в Памплона, Испания, публикува статия миналия месец, озаглавена „Трябва ли да премахнем виното от средиземноморската диета?“

Неговите предишни изследвания предполагат, че това би намалило ефективността на диетата, но той има опасения относно насърчаването на хората да пият в излишък.
В

Всяка година в Англия има почти 21 000 смъртни случая, свързани с алкохола.

Превод и редакция: Ева Григорян

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/