in

Напрежението ескалира: Ще отпаднат ли медицинските бележки в училище?

Снимка: Pixabay

В последните дни възникнаха много въпросителни около идеята на Министерството на здравеопазването медицинските бележки за учениците да отпаднат. Българският лекарски съюз (БЛС) се вдигна срещу тази идея и обяви своите доводи. Припомняме, че по думите на здравния министър Христо Хинков, планът е извиняването на отсъствията да се случва посредством амбулаторен лист от преглед.

Но от БЛС заявиха, че не са участвали в подобни разговори и не са съгласни с новото предложение.

Оттам обявиха в своя позиция, че за тази промяна са разбрали от медиите и обсъждане с тях не е имало.

„Разбрахме от телевизията, че се готви такава промяна. БЛС не е участвал в такова обсъждане и съответно реагира с декларация още вчера сутринта, защото това е нещо, което е съвсем нов ред в издаването на медицински бележки за учениците”, заяви в ефира на Нова телевизия д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

По думите му бележката е документ, утвърден във времето. От няколко месеца вече е електронен. „Като такъв той работи много добре и това вчера беше подчертано от министъра на образованието. Щом има изграден софтуер отпреди четири месеца, направен, за да може тази бележка да се генерира и да се вижда от училищата, ние не смятаме, че трябва да се търси някакъв нов ред”, каза още Колев.

Той добави, че в амбулаторния лист има чувствителна информацията, която лекарят споделя за извършеното в лекарския кабинет. Всичко това не трябва да бъде видимо от училищата, категоричен е медикът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/