in

Учени обявиха: Луната се тресе и се свива

Снимка: Pixabay

От НАСА обявиха, че естественият спътник на Земята – Луната, се свива и охлажда, което от своя страна причинява свлачища и нестабилност на южния ѝ полюс. Оказва се, че обиколката на Луната се е свила с повече от 45 метра.

Финансирано от НАСА проучване представи доказателства, че лунните земетресения и разломите, генерирани от постепенното охлаждане и свиване на вътрешността на Луната, се намират в близост и в някои от зоните, идентифицирани от агенцията като кандидати за региони за кацане на Артемида III, първата мисия на Артемида, планирана за кацане на Луната с екипаж.

„Нашето моделиране предполага, че плитките лунни земетресения, способни да предизвикат силно треперене на земята в южния полярен регион, са възможни от събития на приплъзване на съществуващи разломи или образуване на нови навлизащи разломи“, каза Том Уотърс от института Смитсониън, Вашингтон, водещ автор на статия относно изследването, публикувано на 25 януари в Planetary Science Journal.

„Глобалното разпределение на младите тягови разломи, техният потенциал да бъдат активни и потенциалът за образуване на нови тягови разломи от продължаващото глобално свиване трябва да се вземат предвид при планирането на местоположението и стабилността на постоянните аванпостове на Луната“, посочва още той.

Образуването на разломите е придружено от сеизмична активност под формата на лунни трусове на малка дълбочина. Такива плитки лунни трусове са регистрирани от пасивната сеизмична мрежа на Аполо, серия от сеизмометри, разгърнати от астронавтите на Аполо. Най-силното регистрирано плитко лунно земетресение е с епицентър в южната полярна област. Един млад участък от навлачен разлом, разположен в рамките на de Gerlache Rim 2, регион за кандидат за кацане на Артемида III, е моделиран в проучването и показва, че образуването на този участък на разлома може да е свързано с лунно земетресение със записания магнитуд.

„За да разберем по-добре сеизмичната опасност за бъдещите човешки дейности на Луната, се нуждаем от нови сеизмични данни, не само на Южния полюс, но и в световен мащаб“, каза Рене Вебер, съавтор на статията в Центъра за космически полети Маршал на НАСА, Хънтсвил, Алабама.

„Мисии като предстоящия Farside Seismic Suite ще разширят измерванията, направени по време на Apollo, и ще добавят към познанията ни за глобалната сеизмичност“, казва още Вебер.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/