in

Тази седмица идва един от 12-те велики християнски празници: Какво се прави задължително?

Кадър: Youtube/tvstz online

Наближава един от дванадесетте големи християнски празници през годината, а именно Сретение Господне. Празникът се отбелязва на 2 февруари

На този ден приключва Рождественският цикъл празници, свързани с явяването на Иисус Христос пред света.

Денят е известен още и като Петльовден. Празникът има своите както езически, така и християнски корени, но и в двата случая се отбелязва мъжкото начало.

В църковната служба на този ден се подчертава фактът, че Иисус, Синът и Словото Божие, чрез Когото бе създаден света, сега лежи като младенец в ръцете на праведния Симеон. Същият този Божи Син, Законодателят, сега Сам изпълнява Закона, носен на ръце като човешко дете, като дете на смъртни хора.

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината. По благочестив обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.

Думата “сретение”, в превод от църковнославянски език означава “среща”. Празникът възниква в памет на Срещата, състояла се на 40-тия ден след раждането на Христос, описана в Евангелието от Лука.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/