in

Лекар за грипа: Както вчера сте били добре, така изведнъж ви покосява с 39 градуса температура

Колаж: "Нова Варна"

В някои области в страната все още са в сила противоепидемични мерки. В област Добрич са обявени от днес, в София-област ограниченията са в сила до 7 февруари, в областите Пазарджик и Перник – до 9 февруари. Областите Ямбол и Хасково пък са в епидемия до 6 февруари.

В област Пловдив 6 и 7 февруари са неучебни дни. А в София, където все още не е обявена епидемия, лекари отчитат, че расте броят на пациентите пред кабинетите им.

Според лекарите в момента грипът протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения.

„Причинява остро заболяване с внезапно начало, както вчера сте били добре, така изведнъж ви покосява, следвано от висока температура от 39 градуса, много силно неразположение, болки в мускулите, ставите, чувствате се буквално смазан. Може да се стигне до пневмония, възпаление на ушите и други по-тежки състояния“, предупреждава д-р Деница Даскалова в ефира на бТВ.

Експертът посочва, че ако бъдат взети мерки навреме, лечението продължава около 7 дни. Но ако не се лекува своевременно, може да отнеме между 7 и 10 дена като остър период, без да броим след това настъпилите усложнения.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/