Категории: Варна

Учени от Варна: На места замърсяването във Варненското езеро е 10 пъти над нормата. Минерали от Родопите могат да помогнат

Реклама

Проведено е мащабно изследване, проучващо чистотата на Варненско-Белославското езеро. По време на изследването варненски учени са открили, че на места има замърсяване, което е 10 пъти над стандартните норми. Учените посочват, че изследване на химичния състав на тинята на езерото не е правен от около 20 години.

Проучванията са се случили в рамките на 21 месеца. Участвали са общо 15 специалисти и експерти, водени от проф. Тодор Ганчев.

Водолази са взели 140 проби от тинята през 200 м разстояние и на дълбочина 40 см. Тъй като няма български държавен стандарт за замърсяванията с тежки метали и нефтопродукти, са ползвани референтни стойности от Нидерландия. На тази база са отчетени точкови замърсявания с мед и олово на няколко места в езерото, съобщи за Дарик проф. Ганчев.

Оказва се, че старото гробище на потънали кораби е една от основните причини за състоянието на езерото. Те стоят на дъното повече от 30 години и в участъците, където се намират, замърсяването е най-сериозно.

Учените са извели добри практики, които се използват по света, за прочистване на езерото и неговите води. Драгирането е един от възможните методи, но не е ясно доколко е екологично оправдано.

Друг вариант е пречистването да се направи с минерали от Родопите, които се пускат на дъното и го пречистват, поглъщайки тежките метали. Става дума за зеолит, добиван в Родопите, обясни геологът д-р Ивалена Георгиева.

Друг вариант е засаждане на повече от типичната за бреговете на езерото тръстика, която използва тежките метали като хранителни вещества. Тополата също извлича тези елементи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 4 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 4 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 4 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 4 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 4 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 5 часа