in

Снегът се завръща: Топ синоптик обяви кога свършва пролетното време

Снимка: Pixabay

През последните дни в цяла България се радвахме на нетипично за сезона топло време, досущ като пролетно, като на някои места дори бяха отчетени температурни рекорди. По думите на синоптика Петър Янков обаче, топлото време ще продължи до тази неделя, като през уикенда се очаква да има значителна облачност на по-високите места в страната. Тогава се очаква да има и силен вятър в планините у нас. Въпреки това температурите ще бъдат сравнително високи – между 14 и 19 градуса на север от планините и до 20-21 градуса по поречието на Дунав.

„В неделя вечерта започват валежи от дъжд в югозападните райони“, съобщи синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Валежите ще обхващат останалите част от страната в дните след неделя. Трайна промяна на времето се очаква в началото на следващата седмица. От сряда у нас ще има подходящи условия за усилване на валежите – повече в северните и западните части от страната. Валежите от дъжд ще преминават в сняг, стана ясно от думите на Янков.

Той посочи, че за февруари са характерни обратите на времето, а пролетта напомня за своето настъпване.

Обстановката се дължи се на пренос на топъл въздух от юг-югозапад, докато студени и влажни въздушни маси обхващат западните части от континента. Балканите се обхващат от топли въздушни маси, разясни Янков.

Синоптикът добави, че в неделя предстои обрат на времето с понижение на температурите и чести валежи. Пътните настилки ще бъдат хлъзгави. От сряда се очакват валежи от сняг. Снежната покрива ще бъде нетрайна, а около 20 февруари се очаква ново затопляне на времето.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/