in

Проклятието на диаманта Кохинор и внезапната диагноза на Чарлз III: Какво гласи легендата? (ВИДЕО)

Снимка: Instagram/theroyalfamily

Припомняме, че наскоро британският крал Чарлз III беше диагностициран с рак. Тази внезапна диагноза пробуди спомените за вековно проклятие, свързано с диаманта Кохинор. Легендата гласи, че всеки владетел от мъжки пол, докоснал се до диаманта, го чака лошо бъдеще

Кохинор е известен като един от най-големите шлифовани диаманти в света. Диамантът притежава легендарно минало, което обхваща векове и континенти. Понастоящем краси короната на Обединеното кралство, но е преминал през ръцете на различни владетели. Произлиза от Южна Индия, но си проправяйки път до британските кралски особи, съобщава The Economic Times.

Въпреки това, сред великолепието му се крие една натрапчива легенда. Около диаманта има проклятие, което гласи, че носи лош късмет на своите притежатели от мъжки пол.

Около последните новини за диагнозата рак на крал Чарлз III, отново се заговори за предполагаемото проклятие на Кохинор.

Произход и пътуване:

Точният произход на Кохинор остава обвит в мистерия, въпреки че се смята, че е открит в мините Колур в района на Голконда, сега разположен в Телангана, Индия. Неговите огромни размери и несравнима красота го направиха желана награда, подбуждайки битки между владетели, нетърпеливи да се сдобият с него като символ на власт и престиж.

През цялата история диамантът е разменян между династии, по-специално намирайки известно място в Пауновия трон, поръчан от моголския владетел Шах Джахан. Впоследствие превзет от персийския нашественик Надер Шах през 1739 г., диамантът предприема пътешествие през континенти, преминавайки през ръцете на различни владетели, докато намери временен дом в Индия при сикхския владетел Ранджит Сингх.

Пътят към Великобритания

През 1839 г., когато британците научават за смъртта на Ранджит Сингх, те настояват Британската източноиндийска компания да пренесе Кохинор в Англия. През 1849 г. британците вкарват в затвора съпругата на Ранджит Сингх Рани Джиндан и принуждават сина им принц Дюлеп, който е само на 11 години, да подпише договора от Лахор, чрез който Кохинор е предаден на Британската империя, която все още го притежава.

Проклятието:

Легендата разказва, че Кохинор носи проклятие, водещо до падането на всеки принц или крал, който претендира за собственост. От империята Кхилджи до империята на сикхите, всяка династия се предполага, че е претърпяла смъртта си след притежанието на диаманта. Дори Източноиндийската компания, отговорна за транспортирането на Кохинор до Англия, е изправена пред почти унищожение по време на въстанието от 1857 г.

В опит да избегнат предполагаемото проклятие, британските кралски особи, запознати с легендата, гарантират, че диамантът се носи предимно от жени членове на монархията. От кралица Виктория до кралица Елизабет II, Кохинор украсяваше короните на кралиците, като мъжките наследници се въздържаха от това да го носят.

Покойната кралица Елизабет II също е видяна да носи Кохинор при коронацията си през 1953 г., според колекцията Royal Trust. След смъртта ѝ през 2022 г. обаче сегашната кралица-консорт Камила се въздържа да го носи по време на церемонията по коронацията на нея и крал Чарлз III, за да предотврати спорове.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/