in

Британско издание: Разполагаме със секретни документи от Русия със сценарии за ядрени удари

Колаж: "Нова Варна"

Британско издание твърди, че са излезли секретни документи, съдържащи информация за ядрените намерения на Русия. В документите имало хипотетични сценарии за евентуално използване на ядрени оръжия

Британският вестник „Файненшъл таймс“ получи от „западни източници“ поредица от секретни документи на руските въоръжени сили относно „хипотетични сценарии за нахлуване на Китай“, съдържащи подробности относно доктрината на Русия за използването на ядрени оръжия. Според британския вестник документите разкриват „праг за използване на тактически ядрени оръжия, по-нисък от този, публично признат от Русия“: военната доктрина на Москва ще предвижда по-специално „използването на тактически ядрени оръжия в предварителните етапи на конфликт с големите световни сили“.

„Файненшъл таймс“ твърди, че разполага с „29 руски военни файла, създадени между 2008 и 2014 г., включително военни сценарии и презентации пред военноморски служители, обсъждащи оперативни принципи за използване на ядрени оръжия“.

Вестникът пише, че критериите, определени от Русия за използване на атомни оръжия „варират от враждебно нахлуване на руска територия до по-специфични сценарии, като унищожаването на 20 процента от стратегическите ракетни подводници“ на руските въоръжени сили.

Руските тактически ядрени бойни глави, които могат да бъдат доставени чрез ракети, изстрелвани от наземни, въздушни и военноморски платформи, са предназначени за ограничена употреба в случай на конфликти в Европа или Азия, за разлика от по-мощните „стратегически“ ядрени оръжия, представляващи предимно оръжие от последна инстанция в случай на конфликт със САЩ. Въпреки че файловете, получени от „Файненшъл таймс“, датират отпреди повече от десет години, експерти, консултирани от вестника, смятат, че съдържанието им все още е актуално в рамките на руската военна доктрина. Според вестника документите също ще разкрият „дълбоко вкорененото недоверие към Китай сред руския елит по сигурността“, въпреки факта, че от 2001 г. руският президент Владимир Путин е започнал да сключва съюз с Пекин, който включва договор, забраняващ използване на ядрени оръжия.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/