in

Микропластмасата – тихият убиец: Учени втрещиха всички, след като анализираха човешки плаценти

Колаж: "Нова Варна"

Учени са анализирали тъканни проби от плацентата на 62 жени и са установили, че във всяка една от тях има микропластмаса. Тези резултати карат изследователите да се тревожат за потенциалните въздействия върху здравето на развиващите се фетуси.

В крайна сметка стана ясно, че най-често откритата пластмаса е полиетиленът, който се използва за производството на найлонови торбички и бутилки. Друго проучване пък разкрива наличието на микропластмаса във всички 17 изследвани човешки артерии и предполага, че частиците може да са свързани със запушване на кръвоносните съдове, съобщава The Guardian.

Наскоро бяха открити и микропластмаси в човешка кръв и кърма, което показва широко разпространено замърсяване на телата на хората.

Въздействието върху здравето все още не е известно, но е доказано, че микропластмасата причинява увреждане на човешките клетки в лабораторни условия. Частиците могат да се задържат в тъканите и да причинят възпаление, както правят частиците от замърсения въздух. Химикалите в пластмасите могат да причинят вреда.

Огромни количества пластмасови отпадъци се изхвърлят в околната среда и микропластмасата е замърсила цялата планета, от върха на връх Еверест до най-дълбоките океани. Известно е, че хората приемат малките частици чрез храната и водата, както и с вдишването им, и те са открити във фекалиите на бебета и възрастни.

Проф. Матю Кампен от Университета на Ню Мексико, САЩ, който ръководи изследването, казва: „Ако виждаме ефекти върху плацентите, тогава целият живот на бозайниците на тази планета може да бъде засегнат. Това не е добре.“

Той каза, че нарастващата концентрация на микропластмаси в човешката тъкан може да обясни озадачаващите увеличения на някои здравословни проблеми, включително възпалително заболяване на червата (IBD), рак на дебелото черво при хора под 50 години и намаляване на броя на сперматозоидите. Проучване от 2021 г. установи, че хората с IBD имат 50% повече микропластмаса в изпражненията си.

Кампен каза, че е дълбоко загрижен от нарастващото глобално производство на пластмаса, защото това означава, че проблемът с микропластмасата в околната среда „само се влошава“.

Изследването, публикувано в списанието Toxicological Sciences, открива микропластмаса във всички тествани проби от плацента, като концентрациите варират от 6,5 до 790 микрограма на грам тъкан. PVC и найлонът са най-разпространените открити пластмаси след полиетилена.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/