in

Рибите в цял свят се смаляват: Какво се случва?

Снимка: Pixabay

Ново проучване разкрива, че рибите в световен мащаб се смаляват заради изменението на климата, което води до затопляне на океаните и увреждане на микроорганизмите. Това е поредно вредно действие на глобалното затопляне.

По-топлата вода означава по-малък планктон – микроорганизмите, с които се хранят рибите. Те изплуват на повърхността. Това означава, че рибите получават по-малко хранителни вещества от това, което ядат, установиха изследователите, съобщава Дейли мейл.

Изследователи от Токийския университет анализираха индивидуалното тегло и общата биомаса на 13 вида риби, включително скумрия, аншоа и сардини, разглеждайки дългосрочни данни за шест рибни популации от четири вида между 1978 и 2018 г.

Данните за температурата на морската вода между 1982 г. и 2014 г. също бяха проучени, за да се види дали промените в повърхностните и подповърхностните слоеве на океана може да са оказали влияние.

Резултатите, публикувани в Fish and Fisheries, показват два периода на намалено телесно тегло на рибата, първо през 1980-те и отново през 2010-те.

Този първоначален спад на теглото първо се дължи на по-големия брой японски сардини, което увеличава конкуренцията с други видове за храна.

Допълнителен анализ обаче разкри, че ефектът от изменението на климата, затоплящ океана, изглежда е довел до по-голяма конкуренция за храна, тъй като по-хладната вода, богата на хранителни вещества, не може лесно да се издигне на повърхността.

Констатациите в Тихия океан подкрепят предишни изследвания в други части на света, които установиха, че трофейните риби, уловени в риболовни състезания, също стават по-малки и че по-малките видове риби също се увеличават на брой за сметка на по-големите.

Професор Шин-ичи Ито от университета в Токио каза: „С по-високи температури горният слой на океана става по-стратифициран и предишни изследвания показват, че по-големият планктон се заменя с по-малък планктон и по-малко хранителни желатинови видове, като медузи“.

Според професор Ито рибните запаси трябва да се управляват по различен начин от преди, като се има предвид нарастващото въздействие на предизвиканите от климата условия.

„Ситуацията с рибите е много по-тежка, отколкото преди десетилетия. Ако не можем да спрем глобалното затопляне, качеството на рибата може да се влоши. И така, трябва да предприемем действия, за да можем да се насладим на здравословен океан и вкусна риба“, обобщава професорът.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/