in

Какви ястия да сложим на трапезата за Месни Заговезни тази седмица?

Кадър: Youtube/Вкусно у Вали - готвим с акцент / Vkusno u Vali

Месни Заговезни е един от най-важните български народни празници и се отбелязва всяка година в неделя, точно осем седмици преди празника Великден. Тази година празникът се пада на 10 март (неделя). Месни Заговезни е последният ден преди Великия пост, в който е разрешена консумацията на месо

По традиция на Месни Заговезни семейството се събира около богато украсена маса, отрупана с най-различни месни ястия. Сред най-популярните са свинско с кисело зеле, сарми с месо, баница с месо и варена кокошка.

В някои части на България празникът се отбелязват с кукерски игри. Целта е да бъдат прогонени злите духове, да се привлекат здраве и плодородие и да се отбележи пристигането на пролетта.

Месни Заговезни служи като последна възможност за семействата да се съберат и да споделят обилна трапеза с месни ястия, преди да започне дългият период на въздържание преди Великден.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/