Категории: Варна

Хората във Варна са притеснени: Ще настане ли криза с паркоместата в „зелената зона“? (Видео репортаж)

Реклама

Варна се подготвя за голяма промяна в управлението на градското паркиране с въвеждането на новата „зелена зона“. Проектът, иницииран от Община Варна, цели разширяването на платеното паркиране в широкия център на града. Според Младен Иванов, директор на „Общински паркинги и синя зона“, нововъведението обещава повече паркоместа и по-голяма гъвкавост за гражданите. Финансирането на проекта ще бъде осигурено чрез дългосрочен кредит.

Напомняме, че г-н Иванов сподели, че въвеждането на зелена зона се забавя поради пропуски от ниво проект до ниво изпълнител. Той допълни, че в града има и места, където липсват знаци.

Карта: Община Варна

По повод това, ние от “Нова Варна” решихме да излезем на улицата и да разберем какво е мнението на обикновения гражданин.

Жена, живееща в квартал, обхванат от зелената зона, коментира по темата: „Не е никак удобно. Аз разбирам да платя и да съм сигурна, че ще има къде да паркирам. А реално няма никаква гаранция за това. За да обобщя – мнението на всички живеещи наоколо е отрицателно.”

Друго мнение подчертава положителните аспекти: „Организирането на паркирането е чудесно, особено ако това допринесе за намаляване на неправилно паркираните коли.”

За някои, въвеждането на зелената зона представлява проблем: „Трудно ми е да приема, че трябва да плащам, когато използвам колата си само от време на време за кратки разстояния. Не виждам смисъл да се обременявам с допълнителни разходи.“

Има и такива, които виждат пряка полза от новата система: „Като човек, който работи в центъра, често се сблъсквам с липсата на свободни места за паркиране. Зелената зона би ме улеснила.“

Жена, работеща в квартал, обхванат от зелената зона споделя: “Не одобрявам. Аз работя тук и няма как да идвам до работа освен с колата. На няколко часа ще се налага да излизам от работа и да премествам колата си. Освен това след разчертаването на място за две коли ще може да паркира една.”

Много хора се нуждаят от допълнителни разяснения около ползването на „зелената зона“ и заплащането за нея.

Предстоящото развитие на проекта продължава да бъде в центъра на обществените дискусии. Въпреки разногласията, мнозина се надяват, че измененията ще допринесат за по-добрата организация на градското пространство и ще подобрят качеството на живот във Варна. Само времето ще покаже дали целите на проекта ще бъдат изпълнени успешно и дали гражданите ще приемат тези промени като положителни.

Повече можете да чуете във видеото:

По репортажа работи: Зоя Георгиева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

НАП с важно напомняне за изтичащ срок

От Националната агенция за приходите съобщават за медия "Нова Варна", че над 10 000 дружества…

преди 12 минути

Братовчедът на загиналия в катастрофата с Кирил Петков край Варна: Ицо беше професионален шофьор, нямаше нарушения

Припомняме, че вчера се случи зверска катастрофа край Аксаково, област Варна. Две коли се блъснаха,…

преди 23 минути

Първи думи на Магдалена, след като Алек заряза нея и Надежда на финала на „Ергенът“

Спираща дъха развръзка на финала на третия сезон на "Ергенът". Вчера стана ясно, че бизнесменът…

преди 33 минути

Временно променят маршрута на някои автобуси във Варна

От Градски транспорт - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че на 21 май (вторник)…

преди 56 минути

Полицай се барикадира в дома си: Опитал е да се обеси на кабел

Полицай се барикадира в дома си в Пловдив, след като беше осъден на доживотна присъда…

преди един час

Млад мъж задигна напитки от летния бар на заведение във Варна

От варненската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че след бързи оперативни действия на служителите…

преди един час